Agata Kristi - Smrt lorda Edgwarea
Agatha Christie - Lord Edgware dies


Moram da se oslobodim svog muza! - Poaro je zaprepascen. Ali kasnije kad je upoznao lorda Edzvera, on se setio straha s kojim je Dzejn to izgovorila. Edzver se veselo oprostio sa njim, ali dok je Poaro zatvarao vrata biblioteke, bacio je pogled unatrag i skoro glasno viknuo. Aristokratsko, nasmeseno lice bilo je izobliceno. Usne su bile povucene unazad i videli su se iskezeni zubi. Oci su sevale od ljutine i skoro ludackog besa. Narednog jutra lord Edzver je nadjen izboden mrtav... Glavni osumnjiceni je njegova zena... Postoji samo jedan covek koji moze da joj pomogne da sacuva svoj ugled - isti onaj koga je htela da unajmi da joj pomogne da se muza otarasi, sada dokazuje njenu nevinost... Poaro se pita - da li je ona uopste nevina ili je necija zrtva?

Poaro ce naravno naci odgovore na sva ova pitanja i sklopiti kockice ovog cudnog zlocina. Naravno, mnogi albiji ce do kraja romana pasti u vodu, otkrice se jos nekoliko sitnijih prevara... Poaro za pocetak ima "idejicu" a ako se ona pokaze kao ispravna - onda ce i znati. Sve je blizi resavanju misterije... Od Karlotine sestre dobija original pisma koje joj je sestra napisala neposredno pre nego ce izaci iz svog stana da odigra svoju poslednju ulogu...

Evo nam ga opet jedno od klasicnih dela Agate Kristi gde se kao motiv nalazi novac, gde je zlocin izvrsen uz pomoc zamene identiteta i gde je zlocinca vodila pohlepa i gde se jos jednom pokazalo da je Poaro bio u pravu - zlocinac je previse bio siguran u sebe, imao previse dobro misljenje o sebi i generalno gledano nije ni bio svestan da je uradio nesto pogresno - cak mozemo reci i da se ponasao kao da nista nije uradio... niti je osecao grizu savesti cak ni kada je otkriven... Vrlo je interesantno pismo koje je Poaro dobio od trostrukog ubice posle pogubljenja, ali ga ovde necu prenositi, cak ni jednu jedinu recenicu... mozda tek deo recenice u kome se kaze: ...niste mi izgledali pametno... To je bilo poslednje sto biste smeli reci Herkulu Poarou. To je bila velika greška.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar