Mario Puzo - Porodica
Roman dovršila Carol Gino

U petnaestom stoljeću, Italija kakvu danas znamo nije postojala. Pet velikih sila, Venecija, Milano, Firenca, Napulj i Rim, nezavisni gradovi - države kojima su vladale stare obitelji predvođene lokalnim kraljevima i moćnicima ratovali su zbog teritorija. Crkvu su potresala previranja, bezakonje je vladalo ulicama Rima i Vatikana, a novcem se moglo kupiti sve: crkve, svećenici, pomilovanja, božji oprost. Istovremeno, bilo je to vrijeme velikih postignuća na poljima filozofije, umjetnosti, medicine i glazbe, a kultura je cvala. Rana renesansa vrijeme je Leonarda da Vincija, Michelangela te Rodriga Borgie i njegove obitelji.

Rodrigo Borgia, novoizabrani papa Aleksandar VI. čovjek je čija se žudnja za moći, luksuzom i ženama može mjeriti jedino s ljubavlju prema njegovoj djeci. Lijepa i fatalna Lucrezija, strastveni ratnik Cesare, Machiavellijev prijatelj i inspiracija, razuzdani Juan i sramežljivi Jofre pijuni su u njegovoj igri života. U želji da osigura vladavinu svoje obitelji lukavo vuče poteze: Cesarea proglašava kardinalom, a brakovima Lucrezije, Jofrea i Juana pridobiva političke bodove i sigurnost. No, divlji kovitlac ljubavi i ljubomore, incestuozna veza između Lucrezije i Cesarea, međusobne izdaje i snažni protivnici oslabit će njegovu vlast. Na pozornici čiju scenografiju čine besmrtna djela najvećih umjetnika, zakulisne igre su ono čega se treba čuvati, a kraj predstave dočekat će samo oni najsposobniji. Priča o najpoznatijoj i najmračnijoj talijanskoj obitelji, Borgiama, već stoljećima se prestaje intrigirati javnost.

Mario Puzo skupljao je više od deset godina građu za svoj roman života, no nije ga uspio završiti. Učinila je to njegova života pratiteljica, spisateljica Carol Gino.

Dva tjedna prije nego što je umro, iako ga je srce izdavalo, Mario je bio potpuno priseban. Jednog dana dok sam sjedila u njegovoj radnoj sobi, a on prekoputa mene za svojim pisaćim stolom, posegnuo je u donju ladicu i izvukao gomilu žutih stranica na linije, ispisanih crvenim flomasterom. Mislila sam da je nešto iz Omerte, ali nije bilo. "Pročitaj to", rekao je i pružio mi papire. Dok sam čitala počela sam plakati. Bilo je to posljednje poglavlje knjige o Borgiama. Dovrši je, rekao je - Obećaj mi da hoćeš. I jesam.

Mario Puzo (1920 - 1999.) autor je međunarodne uspješnice Kum te koautor scenarija znamenite filmske trilogije snimljene po njegovoj knjizi. Među ostalim autorovim djelima su Posljednji don i Omerta. Njegova družica, romanopisac Carol Gino autorica je bestselera Priča jedne bolničarke, Rustina priča i Tada se pojavio anđeo. Živi na Long Islandu, New York.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar