Erich Fromm - Bekstvo od slobode

Fromova knjiga “Bekstvo od slobode” bavi se problemom koji je 40-ih godina XX veka bio izuzetno aktuelan: zašto se čovek, u XX veku napokon osloboðen stega koje su mu nametale crkva i priroda, dobrovoljno potčinjava autoritarnoj fašističkoj ideologiji. Fromovo objašnjenje bazira se na dvosmislenosti slobode - “sloboda od” (odsustvo spoljašnjih spona) razlikuje se od “slobode za”, u kojoj je čovek kroz spontanu aktivnost sjedinjen sa svetom kao nezavistan pojedinac. U nemogućnosti da ostvari pozitivnu slobodu, pojedinac teži da se oslobodi nespokojstva i nemoći koje sa sobom nosi “sloboda od” tako što će se potčiniti nekom autoritetu.

Pored ovih ključnih Fromovih misli, u ovom radu prikazane su i ostale ideje iznete u knjizi “Bekstvo od slobode”. Istaknuta je značajna uloga psihičkih mehanizama u društvenom procesu. From ih je smatrao važnim za ponašanje mnogih pojedinaca koje društvo smatra normalnim, a od velikog je značaja i činjenica da su neke od ovih Fromovih postavki empirijski potvrðene u značajnim socijalno-psihološkim studijama Adorna i Aša. Posebna pažnja posvećena je Fromovoj istorijskoj analizi: dodatnim primerima koji potkrepljuju njegovo stanovište, kao i kritikama koje se mogu uputiti njegovom prikazu istorijskih pojava.

Mada je ostavila otvorena pitanja i doživela kritike, ova knjiga ostaje značajna delom i zbog toga što je poslužila kao inspiracija mnogim naučnicima, a ideje iznete u njoj još uvek mogu poslužiti kao nadahnuće za buduće studije.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar