Donna Leon - Ruka pravde
Commissario Brunetti istražuje...

Jedan je golemi teretni kamion s rumunjskom registracijom zbog poledice sletio u provaliju u brdima koja dijele sjevernu Italiju od Austrije. Neobično je bilo to što je policija među razbacanim daskama koje je kamion prevozio, osim mrtvog vozača pronašla i više leševa žena. No vijest o tome ubrzo je potisnuta u zaborav pred novim dnevnim senzacijama, pogotovu stoga jer istraga nije mogla otkriti ništa u vezi s tom tragedijom. Prostitucija kao biznisUbojstvo bogatoga venecijanskog odvjetnika Carla Trevisana, vlasnika tvrtke specijalizirane za privredno i međunarodno pravo, istražuje policijski inspektor Guido Brunetti.

Usporedo će pratiti i sve oko "samoubojstva" Rina Favere, jednog od najuspješnijih knjigovođa u pokrajini Veneto, te ubojstva Ubalda Lotta, brata Trevisanove udovice, i otkriti da između ta tri slučaja postoje neke veze. U pozadini svega naziru se mračne igre oko organiziranja mreže prostitucije koja bosovima donosi golemu zaradu. Trijumf zla roman Ruka pravde objavljen je 1995. godine i na svoj način svjedoči kako Donna Leon zna ići "na prvu loptu": ovdje su je očito inspirirali brutalni "filmovi" o silovanju i potom ubijanju žena koje su bosanski Srbi snimali za nedavnoga rata i plasirali na zapadno tržište.

I jedna od protagonistica ovog romana o prostituciji kao krupnom biznisu podrijetlom je s prostora bivše Jugoslavije Mostarka koja je u Italiji potražila novi život pod tuđim imenom. Kao i u nekim drugim romanima Donna Leon i u ovom se kao dominantan nameće osjećaj nezaštićenosti i nemoći pojedinca pred organiziranim kriminalom, što vodi u iskušenje da se pravda uzme u svoje ruke. No za razliku od štemera iz američke "grube škole" krimića, ovdje na strani pravde prevladava rezigniranost.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar