Donna Leon - Smrt u tuđini
Commissario Brunetti istražuje...

Kad biste kojim slučajem najprije bacili pogled na završetak romana Smrt u tuđini američke spisateljice Donne Leon "samo" da zriknete "što je bilo na kraju" vjerojatno biste ostali potpuno zbunjeni. Autorica naime opisuje telefonski razgovor policijskog istražitelja Guida Brunettija i njegova tasta kontea Orazija, utjecajnog poslovnog i političkog čovjeka s venecijanskim plemićkim pedigreom, o nekom zaključenim slučajevima kojima se commissario bavio.

Kad je Brunetti nakon razgovora izišao na terasu da se pridruži supruzi Paoli, ona mu upućuje pitanje koje nam sugerira njezin šok, ali šokira istodobno i nas: Zašto plačeš, Guido?
Završna rečenica krimića, a u njoj istražitelj plače. Nezamisliv kraj, koji bi se u prvi mah mogao pripisati ili nemoći autorice da "suvislo" završi priču u žanru koji ima svoje tvrde zakone, ili stereotipu o ženskoj osjećajnosti prenesenoj na lik detektiva. Ima li ipak logične (književne) motivacije za ovakvu završnu sekvenciju, prepuštamo našim čitateljima da već sutra otkriju u Smrti u tuđini.

Svi romani Donne Leon su odlični u dočaravanju mjesta radnje, dok je u Brunettiju stvorila lik koji je iz knjige u knjigu sve stvarniji...

Donna Leon predaje englesku književnost i piše, godinama živi u Veneciji, a prije toga je živjela posvuda u svijetu. Piše izvrsne krimiće kojima je poveznica istražitelj, commissario Guido Brunetti...

Donna Leon se tipičnih tema modernog kriminala dotiče na sasvim poseban način. Njeno bavljenje temama poput šverca oružjem, otpadom, ljudima nije površno, već zadire u samu srž toga kakvo je naše društvo i ima li borba protiv takvog zla ikakvog smisla.

Donna Leonini romani nisu samo krimići, već puno više, pružaju posebnu sliku Venecije, na način na koji bi je vidio stalni stanovnik grada, a ne turist, sliku talijanskog društva kojem se Brunetti često podsmjehuje, ali i društva koje njeguje umjetnost, ljepotu, dobru hranu... Šarm pršti iz svakog retka i to je glavni razlog zbog kojeg preporučam sve romane dotične autorice. Ove knjige smiruju i uvlače čitaoca u neki drugi svijet. Idealno za opuštanje.

Brunetti je Venecijanac, zaljubljen u svoj grad, sasvim običan čovjek u neobičnom gradu, koji zločine ne riješava isključivo "policijskim" metodama, već se pri njihovom rješavanju služi i obiteljskim vezama, činjenicom da je Venecija malen grad u kojem se svi međusobno poznaju i svatko o nekome nešto zna. Njegov nadređeni, dottor Patta je njegova potpuna suprotnost, kicoš i nesposobni politički ulizica kojem je glavna briga da policija bude posebno naklonjena "zaslužnim članovima društva". Brunetti nije samotnjak poput većine detektiva koje susrećemo u romanima, dapače, on nije niti detektiv, već pravnik koji cijeli život radi u policiji, ima dvoje djece, a njegova voljena supruga Paola potječe iz plemićke obitelji. Veze njenog oca, conte Orazia često pomažu Brunettiju u istragama i predaje englesku književnost na sveučilištu.

Kroz romane Donne Leon se propliće još nekoliko stalnih likova: Pattina dojmljiva tajnica signorina Elettra, prava ljepotica sa misterioznim vezama na najzačudnijim mjestima, policajac Vianello, klasični primjer dobričine, kormilar Bonsuan...

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar