Ikezava Nacuki - Tio sa Pacifika

Roman Tio s Pacifika, koji je po želji pisca preveden s Francuskog blagotvorna je bajka za decu i odrasle. Tio ima dvanaestik godina i živi na ostrvu u Tihom okeanu. Između plaže i koralnog spruda, vulkana i džungle, priča nam o skrivenom blagu i legendama, o bogovima koji prizivaju k sebi isuviše savršenu decu da bi ostala na zemlji, o drvetu koje pridražava nebo ili o Mami Kamai koja je predskazala pad čoveka koga privlači zemlja. Posle ogromnog uspeha u Japanu, roman je u svetu, naročito u Francuskoj, doživeo mnoga izdanja.

Nije svim piscima dato da nađu formulu književne jednostavnosti koja njihovoj priči daje draž stvarne univrzalnosti. Ikezava Nacukina knjiga svedoči o jednom takvom malom čudu. Sve doprinosi utisku volšebne neosporne istine: besprekorna jasnoća jezika, vragolasti slast maštovitosti, melanholično bogatstvo sanjarenja... Ikezava Nacukina knjiga baca blagotvorne čini na čitaoca. Obećava mu neprekinuto detinje letovanje pod suncem i na vetru.

Ikezava Nacuki piše romane, poeziju i eseje. Među mnogobrojnim nagrada koje je dobio, posebno su važne Akutagavina nagrada za književnost (1988) i Šogakukan omladinsku nagradu za književnost (1992).

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar