Ana Marija Gertruda Smit - Pluk, dječak iz solitera

Ana Marija Gertruda Šmit (Anna Maria Geertruida Schmidt) rođena je 1911. godine, u malom mjestu po imenu Kapelle, Holandija. Prvo je radila u jednoj biblioteci, ili sali za čitanje, kako se to tada zvalo. Poslije je počela raditi za jedne novine iz Amsterdama. Tamo je pisala članke za odrasle, ali i pjesmice za djecu, i to na veoma originalan način: manje izvještačeno, manje uvijeno – jednostavnije. Djela kao što su Debeljuco Dap, Pauk Sebastijan i stihovi o medvjediću Pipelunčiću – brzo su joj donijela slavu.

Zajedno sa crtačem Fipom Vestendorpom (Fiep Westendorp) kasnije je počela praviti strip za djecu i odrasle. Tako je, zapravo, i nastao Pluk, dječak iz Solitera. Napisala je još jako puno pjesama i mjuzikala.

Njene najpoznatije knjige za djecu, uz ovu knjigu, čiji naslov u originalu glasi Pluk van de Petterflet, su Minoes i Otje.

U samoj Holandiji ovjenčana mnogim značajnim priznanjima i nagradama za literarno stvaralaštvo, godine 1987. Ani M.G. Smit je u Oslu dobila najveću nagradu na svijetu iz oblasti književnosti za djecu: Nagradu Hans Kristijan Andersen (Hans Christian Andersenprijs).

Ani M.G. Smit umrla je 1995. u Amsterdamu, ali će njeno djelo, evo i ovim prijevodom, nadamo se, još dugo živjeti u srcima njenih malih i velikih čitalaca: u Holandiji i širom velikog svijeta...

0 komentar(a) :

Objavi komentar