Gi Debor - Društvo spektakla

“Treba imati u vidu da je ova knjiga pisana sa svesnom namerom da naudi društvu spektakla. Ipak, u njoj nema ničeg preteranog.” — iz predgovora za III francusko izdanje, 1992.

“Dani ovog društva su odbrojani. Njegovi razlozi i njegove zasluge pažljivo su izvagani i videlo se da ne pretežu. Njegovo stanovništvo je podeljeno na dve strane, od kojih jedna želi da ovo društvo nestane.” — Iz predgovora za IV italijansko izdanje Društva spektakla, 1979.

“Niko nema entuzijazma da odustane od puta kojim već ide. Drage moje, avantura je mrtva.” — Prolazak, film 1959. 

GI DEBOR (Guy Debord, 1931-1994): Alkohol, maloletnice, Marks i Dada. To nikako nije moglo da izađe na nešto dobro. Vodeći duh LETRISTIČKE, a zatim SITUACIONISTIČKE INTERNACIONALE (1952-1972), najradikalnije revolucionarne grupe druge polovine XX veka. Autor još nekoliko čudnih knjiga, niza tekstova objavljenih u glasilima Letrističke i Situacionističke internacionale, nekoliko filmskih diverzija i jedne društvene igre: Igre Rata. Nakon jednog neuspelog mladalačkog pokušaja, izvršio samoubistvo ispalivši sebi metak u srce, 30. novembra 1994. godine.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar