Sava Bogdanović i Ivan Cifrić - Crnogorci u Hrvatskoj
Istraživanje sociokulturnog profila i statusa Crnogoraca u Hrvatskoj

U publikaciji koja se upućuje čitateljima obuhvaćena su istraživanja obavljena u okviru projekta: „Crnogorci u Hrvatskoj – Istraživanje sociokulturnog profila i statusa Crnogoraca u Hrvatskoj“. Projekt je rađen u okviru Programa Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba. Kao i sve aktivnosti Vijeća tako je i ovaj projekt financirao Grad Zagreb.

Uvjeren sam da će ova publikacija zainteresirati brojne čitatelje, posebno one koji pripadaju crnogorskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj. Analiza rezultata istraživanja koju su proveli njegovi autori Prof. dr. sc. Sava Bogdanović i Akademik Ivan Cifrić posebno je zanimljiva. Njezini će zaključci dobrim dijelom biti u skladu s onim što čitalac očekuje, ali nijesu isključena ni iznenađenja nekim zaključcima do kojih su autori došli polazeći od dobivenih odgovora u provedenom anketiranju.

rezultati provedenog anketiranja i njihova analiza dani su u nekoliko poglavlja koja sadrže i potpoglavlja. Smatram da ne treba upućivati čitatelja na pojedina poglavlja ili ih posebno preporučivati, jer je svako od njih vrlo zanimljivo kako s gledišta u njima sadržanih podataka tako i zbog minuciozne analize koju su proveli autori. želim ipak posebno istaknuti Zaključna razmatranja koja obuhvaćaju dvadeset točaka u kojima su autori dali sintezu cjelokupnog istraživanja i formulirali stajališta do kojih su došli analiziranjem odgovora na pitanja iz ankete.

Istraživanja su provedena na temelju postulata sociološke znanosti, ali su zahvaljujući spretnosti autora obrazložena i opisana tako da će se u tekstu lako orijentirati i čitatelji koji se ne bave tim ili drugim područjima znanosti.

Za istraživanje čiji se rezultati objavljuju u ovoj knjizi može se reći da, unatoč njegovoj temeljitosti, nije dalo odgovore na sva pitanja vezana na navedenu temu. Nadamo se da će se naći mogućnosti da se ta istraživanja nastave, što uostalom i autori preporučuju.

Sadržaj ove publikacije, osim što će biti za čitatelje zanimljivo štivo, može i treba biti poticaj crnogorskim organizacijama u republici Hrvatskoj za usmjeravanje svojih aktivnosti.

0 komentar(a) :

Objavi komentar