Wilbur Smith - Rudnik zlata

Doktor Steyner će narediti da se iskopa proboj kroz naslagu Velikog Medvjeda: kop će izbiti u golemi podzemni spremnik i voda će poplaviti rudnik Sonder Ditch, a onda će pritisak na nižim nivoima razbiti stijene i poplaviti rudnike zlata Thornfontein, Blaau-berg, Deep Gold Levels i Tweefontein; sva zlatonosna nalazišta u okolici Kitchenervillea bit će nepovratno izvan proizvodnje, a posljedice za gospodarstvo Južne Afrike bit će katastrofalne.

Za izvođenje ovoga paklenskog nauma bolesni je um Manfreda Stevnera, koji ga je bespogovorno kanio provesti u djelo i pri tom se beskrupulozno obogatiti, odabrao Roda Ironsidesa. Čelični mu Ironsides, međutim, najprije preotima Terrv, naučivši je ljubavi, a potom, shvativši kud smjera ova nakana, u zadnji čas uspijeva spriječiti katastrofu...
Ovaj roman svjetski poznatog novelista Wilbura Smitha priča je o zlatu i o sjaju i bijedi ljudske pohlepe.

Wilbur Smith rođen je 1933. u Broken Hillu, u Sjevernoj Rodeziji (danas Zambija) kao dijete engleskih doseljenika. Odrastao je i studirao u Južnoj Africi, diplomiravši ekonomiju na Sveučilištu Rhodes. Posvetio se isključivo književnom radu od 1964. godine, nakon uspjeha svojih prvih knjiga, i od tada je objavio tridesetak romana, zasnovanih na brižljivim bibliografskim pripremama i strastvenim istraživanjima najudaljenijih kutaka planeta. Naime, Wilbur Smith od studenog do veljače obično putuje Australijom i Novim Zelandom, dok ljeti krstari Afrikom ne bi li upoznao njene najdivljije i najnepristupačnije krajeve. Ostali mjeseci u godini posvećeni su pisanju.

U svom spisateljskom radu Smith se do smrti supruge Danielle 1999. godine pridržavao točno određenog rituala: radio je od osam ujutro do tri popodne i sve što bi napisao tijekom dana davao je na čitanje Danielle (kojoj su posvećena mnoga njegova djela). Nakon dvogodišnje stanke izazvane tom obiteljskom tragedijom nastavlja svoj književni rad objavivši novi dio svoje sage o drevnoj egipatskoj civilizaciji, roman "Plavi horizont" posljednje je njegovo djelo.

Wilbur Smith živi u gradiću Constatia, u blizini Cape Towna, u vili na ranču Leopard Hill, koji je zapravo rezervat egzotičnih životinja.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar