Živorad Mihajlović Slavinski - Simboli hermetizma

Ova knjiga je praktičan priručnik hermetičke tradicije Zapada. Kako je to uvijek slučaj sa veoma složenim stvarima koje imaju dugu prošlost, pristup predmetu je neizbježno jednostran; takav je i moj pristup. Ali, istovremeno u tome je i vrijednost ove knjige, jer u hermetizmu mišljenja najvećih autoriteta nemaju nikakvu vrijednost dok nisu, bar djelomično, potvrđena ličnim iskustvom.

Hermetička literatura predstavljena je ogromnim brojem radova na svim svjetskim jezicima. Neki obrađuju oblast nižih hermetičkih fenomena - nabrajaju tzv. parapsihičke pojave, kao što su telepatija, telekineza, hipnoza, dijagnoza i liječenje bolesti sredstvima koje medicina ne poznaje, vidovitost i različite metode za njeno postizanje, otkrivanje podzemnih voda vilinskim rašljama itd.

Izvjesni radovi usredsređeni su na određenu usku oblast, naglašavajući njenu važnost u hermetičkoj tradiciji, kao što su neki vidovi Kabale, Astralne svjetlosti, metode meditacije i sl. Svaka od ovih oblasti grana se dalje, tako da postoje radovi o Zen-budističkoj meditaciji, o meditaciji Džnana-joge, Radža-joge, Subuda, Sufizma, Antropozofije, Teozofije, raznih kabalističkih škola, škola psihomagije itd.

Hermetizam je bezmalo neograničena oblast. Postoje hermetička znanja koja su zajednička čitavoj ljudskoj rasi; znanja koja su nastala unutar jedne od dviju glavnih hermetičkih tradicija (Istoka i Zapada); znanja lokalnog obilježja; najzad, individualna hermetička znanja. Preobuhvatan naslov ovog tečaja - “Simboli hermetizma” - svesti ću na prave okvire kratkim obrazloženjem.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar