Goran Davidović i Miloš Timotijević - Osvetljavanje istine
Dokumenta za političku i vojnu istoriju Čačka 1938 - 1941

Postoje dva odnosa prema prošlosti ispunjenoj podelama, borbama i krvlju. Prvi, javno otvaranje pitanja o stvarnim sadržajima tog vremena ulaganjem najvećih i najsavesnijih napora da se otkriju činjenice i izgrade pouzdana gledišta; drugo, potiskivanje prošlosti u želji da se ona zaboravi, što prate ideološka tumačenja i ideologizirane predstave, što stvara redukovane i prepravljene slike prošlosti. Put do saznanja vodi preko naučnog bavljenja istorijom, i kritičkim pristupom prema istorijskim izvorima, na osnovu kojih saznajemo prošlost. Naučnost je povezana sa prastarom potrebom da se ipak zna istina o događajima iz prošlosti i praktičnom potrebom da se poznavanjem istine prevazilaze razlike i sukobi, neguje trezvena svest.

Međutim, istorijska nauka smatra da se do istine u istoriji može večno dolaziti, što znači da joj se možemo samo približavati, jer se konačno u istorijskom ne može spoznati. Otuda i naziv ove knjige Osvetljavanje istine, u kojoj su priređena dokumenta o političkoj i vojnoj istoriji Čačka od početka 1938. do kraja 1941. godine, kao jedinom naučnom putu da se dosegne slika prošlosti koja je u čačanskom kraju bila ispunjena velikim nasiljem čije posledice osećamo i danas. Mržnju i podele dodatno su podsticale ideološke fraze koje su se ponavljale više od pola veka u kojima je partizanski pokret slavljen kao "anđeoski", a četnički prikazivan kao deo "sila mraka i bezumlja". Danas postoje i suprotna tumačenja.

Po rečima profesora Andreja Mitrovića, istorijska svest je najpre i najvećim delom ispunjena netačnim i mitom, a tek sa uobličenom težnjom da se otkrije istorijska istina, oblikuje se napor da se naspram mitu steknu tačne predstave o istoriji. Istina za kojom se traga shvata se kao apsolutna istina, ali se u traganju ostvaruju samo određena otkrića, stvaraju znanja. Iz težnje ka istini nastaje i razvija se proces građenja saznanja.

Istina se pokazuje samo kao opšti ideal koji podstiče na napor, određuje težnju i osmišljava tragalaštvo umom. Ono je razvijeno i pouzdano poznavanje mnogih sadržaja istorije, ali nikako ne doseže da postane apsolutna istina, mada njoj, inače teži. Naime, istina ostaje nedostižna, samo je određujući ideal. Nju istraživanja neprestano osvajaju, stvaranjem znanja večito joj se približavaju. Jedino je moguće postizati stalno veća znanja i ostvariti uvek nedovršenu istinu.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar