Robert Silverberg - Sin čovečiji

Clay (Glina) je čovek iz dvadesetog veka, obrazovan i otvorenog uma, što mu i te kako znači kada biva zahvaćen "fluksom vremena" i prebačen milijardama godina u budućnost. Zemlja te epohe gotovo da i nema nikakvih prepoznatljivih karakteristika iz našeg vremena, dok se stanovništvo sastoji od divljeg mnoštva varijanti životnih oblika. Ljudi su preuzeli svakakve oblike bitisanja: od stvorenja nalik lignjama i tiranosaurusima, do groteksnih stvorenja nalik kozama. I svi sebe nazivaju sinovima čovečijim.

Clay se "sprijateljio" sa grupom stvorenja koja sebe nazivaju Skimmerima i koji mogu menjati oblike: ponekad muškarac, ponekad žena, a ponekad običan sivi oblak koji može putovati međuzvezdanim prostorom. Uz njih Clay kreće na svoje lično putovanje otkrovenja: šta je to biti čovek?

Tehnologija ove daleke budućnosti je čista magija, uz to i prilično bizarna. Robert Silverberg stvara svet u kojem se SVE može dogoditi. Divlji izlet mašte koji neće biti nimalo lak za razumevanje tek povremenim čitaocima SF-a. Kozmička vizija koja nam se nudi iziskuje da se u nju doslovce posve "uroni".

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar