Izgubljene iluzije Balzakove, slično ostalim velikim delima njegovim, takođe zahvataju problematiku jednog određenog sloja ondašnjeg francuskog društva. Naime, u ovom romanu pisac analitički verno i umetnički sugestivno oživljava intelektualni Pariz svoga vremena: umetničke, književne, novinarske, političke i finansijske krugove. I ovde je, kao i u drugim velikim svojim delima, snagom izuzetnog talenta Balzak vanredno živo ostvario veliki broj likova, posebno lik glavne ličnosti, novinara Lisijena de Ribanprea.

U svim svojim delima Balzak se pokazao kao izuzetan hroničar tadašnjeg francuskog društva. Njegovi romani su nenadmašni po svojoj naraciji, velikim dometima vitalnih, različitih i zanimljivih likova koji su se opsesivno zanimali za bukvalno sve sfere društvenog života. Balzak je prikazivao kontraste između provincijalnih i metropolitskih manira i običaja, komercijalne sfere bankarstva, izdavaštva i industrijskih poduhvata, svet umetnosti, književnosti i visoke kulture, politike i partizanskih intriga, romantične ljubavi u svim njenim aspektima, kao i zamršene društvene veze i skandale među aristokratijom i buržoazijom.

Tipična balzakovska tema je priča o ambicioznom, provincijskom mladiću koji želi da uspe u Parizu. Balzak je opisivao pojedince koji su nemilosrdni, lukavi i iznad svega uspešni u trasiranju puta unutar društvene i finansijske lestvice. Naročito ga je zanimala tema individualca koji se bori sa društvom: avanturista, nitkov, neskrupulozni finansijer i kriminalac. Često je njegov nitkov snažniji i zanimljiviji od protagoniste. Bio je u isto vreme fasciniran i užasnut francuskm društvenim sistemom u kojem su materijalne vrednosti i sticanje zamenjivale, po njemu, stare, stabilne vrednosti nekadašnje aristrokratije.

1 komentar(a) :

  1. Elbooker1/13/2013

    http://www.mediafire.com/view/?6gw9s6v9ibzsbuk

    OdgovoriIzbriši