Želi da bude premijer piratske Srbije:
Aleksandar Blagojević Foto D. Ćirkov

Društvo

Srbija osnivač Piratske internacionale

Orijentisani smo prema netvork populaciji – od 14 do 35 godina, kaže Aleksandar Blagojević, osnivač Piratske partije Srbije

Piratska internacionala ulazi na velika vrata u Srbiju. Ovih dana našu zemlju posetila je Amelija Andersdoter, poslanica Piratske partije Švedske u Evropskom parlamentu. Domaćin joj je bio Aleksandar Blagojević, osnivač Piratske partije Srbije, neregistrovanog udruženja sa političkim ambicijama. Kako kaže, nema ništa protiv da bude premijer piratske Srbije.

– Ukidanjem patentnog sistema i zaštite autorskih prava, kao destruktivnog, mi moramo da obezbedimo human i kvalitetan sistem za zaštitu autentičnosti, kako bismo osigurali autore od kopija i lažnjaka. Jer, postojeći sistem omogućava najvećim igračima još više profita, dok malima ne ostavlja mogućnost za razvijanje. Rešenje je u objektivnom merenju posete i popularnosti pojedinih internet stranica i autora. To će biti svetska piratska revolucija i na tome aktivno radimo. U ovom trenutku, piratska revolucija počela je u 21 zemlji u svetu – kaže Aleksandar za naš list.

Ne strahuje od mogućnosti da ne pređe cenzus, jer se poziva na iskustva evropskih piratskih partija, kojima takođe nije uspelo iz prvog pokušaja. Zadovoljno ističe da su im se nedavno pridružili i politički pirati iz Kine, zemlje u kojoj je piraterija posebno raširena:

– Još nemamo nikakav zvanični dokument. Nezvanično smo osnovani u februaru 2008. i sada delujemo kao grupa građana. Orijentisani smo uglavnom ka takozvanoj netvork populaciji, od 14 do 35 godina. Za sada im je, ističe ovaj pirat u politici, glavni cilj da očuvaju prirodni rast pristalica, pa zato ne žure sa zvaničnom registracijom. Prihvaćeni su u Piratskoj internacionali, a oslonac nalaze u njenom statutu koji garantuje podršku svim formalnim i neformalnim piratskim organizacijama. Srbija je, napominje, jedna od zemalja osnivača Piratske internacionale.

Aleksandar objašnjava da svakodnevno sarađuje sa petnaestak ljudi iz Srbije, a da je direktno povezan sa njih oko 3.000.

– Na političkom nebu možete da nas očekujete već na sledećim izborima – kaže Blagojević.

 B. Bilbija – B. Mališ

0 komentar(a) :

Objavi komentar