31. mart 2012. getosrbija

U panici izazvanoj sve izglednijim fijaskom na predstojećim izborima, Demokratska stranka je odlučila da se udruži sa svima, ne bi li nekako sprečila da 6. maja bude oduvana sa vlasti. I dok Boris Tadić obilazi Srbiju uzduž i popreko otvarajući seoske prodavnice, čekajući da salata poraste i otkrije svoje plodove i uporno pokušavajući da prepozna razliku između teleta i jagnjeta, deesovski stranački stratezi rešili su da sklapanjem novih bizarnih savezništava nadomeste neuverljivost svog, u prostoru i vremenu, izgubljenog lidera.


Nakon što su njegovo druženje sa gerberima i saksijama i ideje o porodičnom biznisu doprineli jedino povećanju razlike u procentima zaostatka DS za Nikolićevom SNS, Boris Tadić i društvo sa basketa odlučili su da u igru uvedu svoj najjači adut – Vojislava Šešelja.

Vodeći se devizom “neprijatelj mog neprijatelja, moj je prijatelj”, demokrate su odlučile da po svaku cenu u Srbiju vrate haškog optuženika, sa jednostavnom kalkulacijom da bi jedini efekat njegovog povratka bio prelazak dela glasača SNS u radikalsko jato.

Vođene svojim jeftinim predizbornim interesima, demokrate su se preko noći zabrinule za Šešeljevo “zdravstveno stanje” i preko takozvanog Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim sudom (kojim već godinama u ostavci rukovodi Rasim Ljajić) uputile pismo u Hag u kojem je najavljena mogućnost garancija za privremeno puštanje Vojislava Šešelja na slobodu.

Obavljajući povereni mu zadatak, Ljajić je, koalicioni revnosni potrčko Borisa Tadića, uputio garancije za Šešeljevo puštanje na slobodu iako ih ovaj nije ni zahtevao!

Šešelj je, naime, tokom iznošenja završne reči, prošle sedmice usmeno zatražio da bude privremeno pušten na slobodu, ali Sudsko veće je odbilo taj zahtev. Zahtev nije bio podnet u propisanoj pismenoj formi, a ni sam Šešelj nije tražio od srpskih vlasti garancije.

Uprkos tome, samo dva dana pošto je prvostepeno veće Haškog tribunala odbilo usmeni zahtev Vojislava Šešelja da bude pušten na privremenu slobodu do izricanja presude, na adresu suda stiglo je, ničim izazvano pismo Rasima Ljajića u kojem Tadićev potrčko najavljuje spremnost Vlade Srbije da pruži garanciju za Šešelja, ukoliko to sud bude tražio.

Sam Ljajić je srpskim medijima potvrdio da je poslao pismo Tribunalu u kojem je istakao da je Srbija spremna da razmotri zahtev za garancijama za privremeno puštanje lidera radikala na slobodu, ukoliko to Tribunal bude zahtevao.

On je priznao da sam Šešelj nije formalno i zvanično tražio te garancije od države.

“Međutim, on je u svojoj završnoj reci tražio da ga Tribunal pusti na privremenu slobodu. Rukovodići se tim zahtevom, izrečenim pred sudskim većem, ali i činjenicom da je lider SRS loše zdravstvenog stanja, ja sam odlučio da se obratim predsedavajućem”, potvrdio je Ljajić, koalicioni partner Tadićeve Demokratske stranke demonstrirajući novu politiku “spremni smo da damo, samo ako nam zatraže”.

Korak dalje od nesrećnog Ljajića otišao je Dušan Ignjatović, šef vladine Kancelarije za saradnju sa tribunalom, koji je u predizbornom transu poručio da je Vlada spremna da garantuje za Šešelja i pored toga što on ne želi to da traži!

“Vlada je zabrinuta za Šešeljevo zdravstveno stanje i spremna je da razmotri zahtev sudskog veća za davanje garancije. Pitanje je, međutim, da li je to jedini uslov za privremeno puštanje. Ovo je jedan specifičan slučaj jer u svim drugim predmetima na okrivljenima je bilo da traže te garancije.

Pošto Šešelj iz nekog razloga to ne želi, a procena je da mu je ozbiljno ugroženo zdravlje i s obzirom na to da je od veća tražio da bude pušten, vlada se odlučila na ovaj korak”, izneo je Ignjatović svoje nebulozno objašnjenje nevešto pokušavajući da prikrije stvarne motive za iznenadnu želju DS za Šešeljevim povratkom u Srbiju.

Demokrate ovom svojom iznenadnom brigom za Šešeljevo zdravlje (dok svo vreme njegovog boravka u Hagu nisu želeli da čuju za njega, niti pokušali da mu pomognu na bilo koji način) pokazuju spremnost na sve, ne bi li pošto-poto pobedile na predstojećim izborima.

#Geto Srbija
Materijal:eNovine

0 komentar(a) :

Objavi komentar