Ken Kesey - Let iznad kukavičjeg gnazda

Poglavica Bromden, američki Indijanac, za koga svi veruju da je gluvonem, priča priču o psihijatrijskoj ustanovi koju vodi svemoćna glavna sestra Rečed. U ovaj zastrašujući sivi svet stiže Randl Patrik Mekmarfi, sitni prevarant slobodnog duha.

Njegova neobuzdana priroda ubrzo uništava svakodnevnu rutinu bolnice u kojoj su bolesnici na jednoj, a bezdušna i hladna glavna sestra na drugoj strani.

Roman Let iznad kukavičjeg gnezda je prvi put objavljen 1962. godine, kada je Ken Keseyu bilo 27 godina. Ubrzo je priča o buntovnom Mekmarfiju, koji postaje štićenik mentalne bolnice i buni se protiv represivnog i bezosećajnog osoblja, postala film. Ludnica, koja predstavlja metaforu modernog društva, i priča koja postavlja nezgodna i provokativna pitanja o normalnosti i nenormalnosti, stiče kultni status među svima onima koji su osećali otpor i bunt, žeđ za promenom i oslobađanjem od "stega lažnog morala".

Ken Kesey u knjizi Let iznad kukavičjeg gnazda analizira da li su ludaci mentalno poremećene osobe ili individue koje bolešću reaguju na nenormalno i bolesno društvo. Roman takođe ispituje da li su pravi ludaci u ludnicama ili van njih, kao i da li je opšteprihvaćena "normalnost" u stvari najopasnija bolest. Ove teme su i danas aktuelne, možda i više nego u godini kada je knjiga ponuđena čitaocima.

Ubrzo po objavljivanju Let iznad kukavičjeg gnazda, prvi roman Kena Keseya postao je jedno od najpopularnijih modernih literarnih ostvarenja na svijetu.

0 komentar(a) :

Objavi komentar