Niccolo Ammaniti - Poslednja nova godina

Roman "Poslednja Nova godina" koji je kao samostalno delo objavljen 1998. godine izašao je po prvi put dve godine ranije u Amanitijevoj zbirci priča "Fango" i odmah po izlasku postao kultni tekst "pulp" književnosti. Stoga se ne treba čuditi što je ovaj Amanitijev roman ne samo prenet na filmsko platno već se pojavio i u strip varijanti.

Ovo zanimljivo delo koje sam autor naziva "horor komedijom" poštuje jedinstvo vremena i mesta (Amaniti nam opisuje poslednjih nekoliko sati dočeka Nove godine u dve zgrade stambenog kompleksa "Ostrva" na periferiji Rima).

Pisac nas najpre upoznaje sa svim dešavanjima u dve zgrade, a potom vešto spaja sudbine najrazličitijih stanara i njihovih gostiju. S primicanjem "najradosnijeg trenutka u godini" sudbine junaka se sve više ukrštaju a priča postaje sve dinamičnija i interesantnija.

Ovaj roman sigurno nećete ispustiti iz ruku pre nego što ga pročitate do kraja jer ćete goreti od želje da otkrijete šta će Nova godina doneti stanarima i gostima stambenog kompleksa "Ostrva".

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar