Pozdrav pirati! Kao što znate danas je 9. mart, dan kada se upuštamo u maglom pokrivene vode registrovanja našeg piratskog broda.
Posle konsultacija sa timom pravnika, NVO i političkih aktivista, saznali smo da proces neće biti lak, a bogami ni kratak. Kao što znate, zakon o političkim partijama je relativno svež i u sebi nosi dosta poteškoća za svakoga ko želi da svojim angažovanjem promeni nešto na učmaloj političkoj sceni. Pre svega, sada je osnvanje stranke mnogo skuplje nego ranije, tek toliko da neko ko nije podržan od drugih stranaka ne može da se zaleti i menja politiku u Srbiji.
Menjamo gume tokom trke jer to Srbija od nas zahteva!
Postupak registracije Piratske partije će se odvijati u nekoliko koraka:
1. REGISTRUJEMO UDRUŽENJE GRAĐANA (poznatije kao NVO, NGO, civilno udruženje).
Ovaj korak je neophodan kako bismo imali pravno lice (udruženje) koje ima pravo da otvori račun u banci, da bismo legalno i transparentno mogli da sakupljamo novac koji je potreban za registraciju, kao i donacije koje ćemo koristiti za plaćanje taksi i dažbina neophodnih za prikupljanje potpisa.
Dok ne stigne rešenje iz APR-a prođe u proseku 2 nedelje. Bez rešenja nemoguće je otvoriti račun u banci i izraditi pečat. Zato smo odlučili da taj period iskoristimo za prikupljanje online potpisa i članstva. To je korak broj 2. i ništa nas ne sprečava da odmah krenemo sa njegovom realizacijom.
2. AKCIJA (Ovde nastupate VI!)
Razmisli na koji način možeš i želiš da se uključiš i pošalji svoj kontakt u formi predloga na headquarters@piratskapartija.com. Okvirno, mail treba da sadrži tvoje ime, prezime, kontakt (telefon ili mail) i mesto iz kojeg dolaziš. Ono što možeš da uradiš u hodu je da:
  • Deliš vesti na svim kanalima komunikacije
  • Obavestiš porodicu, prijatelje i kolege o akciji
  • Pitaš nas SVE što te zanima
Svako ko želi da podrži PP, a ne želi da se aktivno uključuje u rad, koordinaciju i skupljanje potpisa, može da nam pruži podršku tako što će ostaviti svoj kontakt na
Jednom kada se registruješ, dobićeš pozdravni e-mail obaveštenja kada objavljujemo novosti na sajtu. Jedna od novosti će biti i javni poziv za izlazak na ulice i fizičko prikupljanje potpisa. Kada damo znak za prikupljanje potpisa kao stranke, biće potrebno da svoj offline potpis priložiš u prisustvu ovlašćenog lica u tvom mestu.
3. SUDBONOSNI DAN
Onog trenutka kada APR odobri registraciju NVO, zakazuje se osnivačka skupština. Na njoj se usvajaju:
- Statut
- Program
i donosi se osnivački akt. Od tog trenutka, slobodni smo da izađemo na ulice i počnemo sa prikupljanjem potpisa. Imamo rok od 30 dana od osnivačke skuštine da predamo zahtev za regitraciju stranke.
Vrlo je važno da znaš da iza Piratske partije ne stoji niko do “običnih” građana ove zemlje. Ni jedan tajkun, ni jedna korporacija. Sve što smo do sada radili, a koštalo je, bilo je plaćeno iz džepa par najaktivnijih članova. Registracija stranke takođe košta, 200 dinara po članu (postoje i dodatni troškovi, ali se tebe tiče samo ovaj). 200 dinara nije puno. Biće potrebno da uz svoj potpis priložiš i tu sumu kako bi premostili ogromnu cifru od 20 000 evra, koliko iznosi ukupan administrativni trošak za overu potpisa u sudu. Ako svako od nas da po malo, zajedno realizujemo veliku stvar za budućnost.
Potpisi za registraciju će se prikupljati širom Srbije. Do sada su se za terensku akciju javili ljudi iz:
  • Novog Sada
  • Subotice
  • Pirota
  • Kragujevca
  • Knjaževca
  • Bačke Palanke
  • Čačka
  • Novog Pazara
  • Vršca
  • Požarevca
  • Kraljeva
U svakom od ovih gradova se formira tim. Ovim timovima će biti na raspolaganju resursi PP (zastave, flajeri, majce, štandovi) kao i tehnička podrška iz Beograda. Spremili smo vodič kroz principe PP u zgodnom štampanom izdanju da bi svako na terenu imao jasan odgovor na svako pitanje koje neko može da mu postavi.
4. NEMA 4! :D
Posle registracije se stvari normalizuju. Ona nam omogućava da organizujemo decentralizovano funkcionisanje, kako bi svaka posebna jedinica PP imala pristup svim resursima koji trenutno stoje na raspolaganju samo ekipi iz BG-a. Otvara se kanal za priliv donacija, što nam daje veću mogućnost za proboj u standardne medije kako bi piratske principe približili građanima Srbije koji nisu vezani pupčanom vrpcom za Internet kao neki od nas ;)
Iako smo kao entuzijasti puno uradili, ovo je prilika da uradimo mnogo, mnogo više i da konkretizujemo težnje ka transparentnosti i otvorenosti državnog aparata, direktnom protoku volje građana u najviše nivoe državne uprave, potpunoj zaštiti privatnosti i anonimnosti pojedinca, slobodi medija i Interneta, reformi zakona o autorskim pravima i patentima koja im tako očajnički treba. HAJDE DA ISKORISTIMO TU PRILIKU!
ARRRRRRR!!!
Pirati Srbije!!!

0 komentar(a) :

Objavi komentar