Donna Leon - Acqua Alta
Commissario Brunetti istražuje...

Sporedni likovi iz prvoga romana Donne Leon "Venecijanski finale" lezbijski par: poznata američka arheologinja Brett Lynch i slavna operna diva milanske Scale Flavia Petrelli u petom romanu Acqua alta, prometnuli su se u središnje likove. Uz te dvije junakinje s kojima se ponovno susrećemo u napetoj i zamršenoj priči o kriminalu povezanom s ilegalnom trgovinom i krivotvorenjem neprocjenjivo vrijednih umjetnina iz bogatih kineskih arheoloških nalazišta, Acqua alta kao i raniji Leonini romani osvaja još dvama starim i omiljenim "likovima". Jedan je "stvaran", pomalo neubičajen, neklišejiziran lik policijskog istražitelja: senzibilan i obrazovan commissario Guido Brunetti, obiteljski čovjek, maran otac i suprug venecijanske plemkinje profesorice Paole iz čije nas kuhinje doslovce mame mirisi talijanskih specijaliteta.

Drugi "lik" sam je grad: opet neklišejizirano i netipično opisana Venecija, koja kod Donne Leon nije samo razglednički lijep turistički mamac nego i poprište mutnih poslova, krupnoga kriminala i teških zločina. A pravim rajem za zločince Venecija se pokazuje kad nastupi acqua alta, kišom i nabujalom rijekom izazvana poplava u laguni.

U romanu Acqua alta za bujice koja je nahrupila pod venecijanske mostove i preplavila uličice i dvorišta starih palača, donoseći na vidjelo mulj i štakore, odvija se dramatična završnica slučaja u kojem Brunetti spašava Brett Lynch i razotkriva opsesivnog skupljača umjetnina koji je za keramički raritet spreman beskrupulozno ubiti. Hoće li biti i pravedno kažnjen? Još jedno Leonino odstupanje od klišeja: njezine završnice mnogo su dvosmislenije od klasičnog žanrovskog zahtjeva za pobjedom dobra nad zlim.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar