Pojavom ovog dokumentarnog serijala čiji je realizator Radio televizija Srbije, digla se velika polemika u širim društvenim krugovima. Prethodne godine ova emisija emitovana je i na Federalnoj televiziji u BiH odakle su doprle burne reakcije gledalaca tog medija. U Hrvatskoj, Vjesnik se na tu emisiju osvrnuo naslovom "U dokumentaracu o Titu izjednačeni četnici i partizani".

Serija, čiji je scenario, tekst i režiju potpisao Mića Milošević, a kao autori tu su i Slavoljub Ðukić, Predrag Marković, Radivoj Cvetičanin, Stevan Jovičić, Luka Spaić, obuhvata period od osnivanja Avnoja u Jajcu 1943. do sahrane "najvećeg sina naših naroda i narodnosti" u Beogradu 4. maja 1980. godine u Kući cveća.

Kroz jednočasovne epizode, sa podnaslovima "Boljševički eksperiment", "Titoizam - staljinizam" i "Zapadni kišobran", autori serijala pokušali su da reše zagonetku, podjednako zanimljivu i za poklonike i za protivnike lika i dela Josipa Broza Tita, čoveka koji je i četvrt veka posle smrti - brend, po kome nas, hteli mi to ili ne, prepoznaju u svetu. U ovoj seriji autori su, kako ističu, u informativno-hronološkoj formi pokušali da što vernije prikažu dogadaje iz druge polovine veka koji je za nama. Serija na jedan nov način govori o delu istorije za koji se veruje da je poznat, a autorski tim je pokušao da verodostojno objasni kako savremenicima tako i generacijama koje nisu delile sudbinu minulih vremena događaje u drugoj polovini XX veka.

0 komentar(a) :

Objavi komentar