Vedrana Rudan - Ljubav na posljednji pogled

Već na prvi pogled bilo je jasno, da će Ljubav na posljednji pogled biti bestseler, da je to knjiga koja će u kratkom roku doživjeti desetak prijevoda na svjetske jezike i srdačan kritički prijem u inozemstvu, da joj u neizbježnu sudbinu valja uračunati i uspješan život na daskama, te da će, vjerojatno, biti i ekranizirana.

Drugi roman Vedrane Rudan ponavlja i produbljuje poetičko načelo prvijenca Uho, grlo, nož, o onome na što se drugi boje pomisliti ili o čemu tek šapuću, e - o tome Vedrana Rudan vrišti. I ovaj put je to univerzalna tema, život zlostavljane žene - djevojke, supruge, majke, ljubavnice - prikazan s takvom žestinom i uvjerljivošću da mu je teško naći premca u svjetskim razmjerima. "Globalni monolog" Vedrane Rudan napisan je kao govor kojim se žena, optužena za ubojstvo muža, brani pred sucima, iznoseći pri tom kratku povijest vlastitih nedaća i preplićući je sa središnjom pričom iz lova koja, nažalost, nije i »lovačka priča« nego krvava kulminacija bračne drame.

Tijekom te karakteristično rudanovske bljujice naprosto je nemoguće ne postavljati si temeljna pitanja o prirodi i društvu. Dragi suci i čitatelji: tko je tu kriv, a tko prav, tko je tu lud, a tko zdrav?

Vedrana Rudan rođena je u Opatiji, 1949. godine. Živi u Rijeci.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar