Vladimir Beba Popović - Svedočenje
Svedočenje, pred Specijalnim sudom Vladimira Popovića na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića

Proces optuženima za atentat na Zorana Đindjića je test spremnosti sudstva i srbijanskog društva za suočavanje sa pravim razlozima zbog kojih je prvi demokratski premijer brutalno ubijen. Istovremeno, njegov ishod pokazaće i meru spremnosti Srbije da raskine sa nasledjem režima Slobodana Miloševića i njegovom ratnom politikom. takva ključna odrednica determinisala je i tragičnu ličnu sudbinu Zorana Đindjića.

atmosfera koja je prethodila i najavila njegovo ubistvo karakteriše i tok sudskog procesa. Nastavljeno je sa opstrukcijama i diskreditacijama, ne samo Zorana Đindjića, već i svih svedoka koji su njegovo ubistvo stavljali u politički kontekst bez kojeg se ono ne bi bilo moguće.

Zbog toga, kao i konfuzije koja se kreira u društvu, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji stavlja na uvid javnosti jedno od ključnih svedočenja sa ovog sudskog procesa. reč je o Vladimiru Bebi popoviću, bliskom saradniku premijera Zorana Đindjića, koji je, s obzirom na položaj na kojem se nalazio, stekao uvid u mnoge intrige i zakulisna mešetarenja. Bez tog uvida nije moguće razumeti pozadinu koja je do ubistva dovela. Njegovo svedočenje je autentični dokument o duhu vremena i okolnostima koje su uspeli da spreče Zorana Đindjića u njegovom iskrenom naporu da reformiše i modernizuje Srbiju.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji takodje smatra da doprinos razumevanju konteksta doprinosi i njegov izveštaj o toku procesa, koji se nalazi u aneksu, kao i optužnica protiv okrivljenih.

Download

0 komentar(a) :

Objavi komentar